Gmina Łukta Gmina Ostróda Gmina Morąg Gmina Miłakowo Gmina Jonkowo Gmina Świątki Gmina Grunwald Gmina Dąbrówno
Florczaki Łukta Ostróda - Kraplewo Morąg Pałac Dohnów Gietrzwałd Jonkowo Miłakowo Włodowo Światki

Podsumowanie konkursu kulinarnego „Smakowity produkt lokalny”

Podsumowanie konkursu kulinarnego „Smakowity produkt lokalny”

Druga już edycja konkursu kulinarnego ” Smakowity produkt lokalny” nawiązujący do smaków Warmii i Mazur odbyła się 21 września 2013 r. w Miłakowskim Domu Kultury w Miłakowie. Uczestnicy mogli zaprezentować swoje kulinarne umiejętności w jednej z pięciu kategorii: Ciasta i desery, zupy, ryby, dania mączne, dania mięsne. Przy ocenie potraw brano pod uwagę następujące kryteria: smak, estetyka, regionalizm, dobór składników i oryginalność. Na zaproszenie Związku Stowarzyszeń ” Kraina Drwęcy i Pasłęki” już po raz drugi jury przewodniczyła telewizyjna gwiazda sztuki kulinarnej pan Karol Okrasa. W degustacji i ocenie dań brali również udział: Danuta Buta-laureatka konkursu kulinarnego „Regionalny festiwal potraw z ziemniaków” w Ostródzie, Dorota Kudlik-dyrektor Miłakowskiego Domu Kultury, Michał  Wilczewski-z zawodu kucharz, właściciel restauracji w Miłakowie. Ocena potraw trwała blisko pięć godzin, przeplatana była wywiadami i występami artystycznymi. Na scenie zaśpiewał m. in. Zespół „MEJK” oraz zespół regionalny „Warmianki”. Swoimi występami zachwyciły nas również dzieci z przedszkola w Miłakowie oraz dzieci z zespołu „Kładka”. Karol Okrasa zwrócił szczególną uwagę na suszony domowym sposobem schab po mazursku i czerninę po warmińsku.Dużym zaskoczeniem dla przewodniczącego jury był tort malinowy przygotowany przez dzieci z przedszkola.

Po długiej i burzliwej naradzie jury zdecydowało przyznać następujące miejsca i wyróżnienia w poszczególnych kategoriach:

Ciasta i desery

I miejsce Kazimiera Kikul – Ciasto słonecznikowe

II miejsce Michał Betlej – Biszkopt z owocami leśnymi i śmietaną babci Eli

III miejsce - Sernik bezowy z rosą po mazursku

WYRÓŻNIENIE JURY Marzena Waszkiewicz - Sernik – Made in Mazury

Zupy

I miejsce Mariusz Sobiech -Czernina po warmińsku

II miejsce Lidia Marciniak - Zalewajka prababci Heleny

III miejsce Zespół folklorystyczny „Warmianki” z Miłakowa – Karmuszka

Ryby

I miejsce Karol Wiśniewski /Zespół Szkół Zawodowych im. Sandora Petofi w Ostródzie - Marynowany filet z sandacza podany z aromatycznymi gruszkami i jabłkami w miodzie i śliwowicy w towarzystwie duszonego bobu

Dania mączne

I miejsce Urszula Piłat – Pierogi ruskie mojej babci

Dania mięsne

I miejsce Anna Dobrosielska/Zespół Szkół Rolniczych im. W Witosa w Ostródzie – Fraszynki

II miejsce Marianna Anczarska-Mięsne pyzy z okrasą

III miejsce Ks. Mirosław Wnęk – Niespodzianka gospodarza

WYRÓŻNIENIE JURY Elżbieta Sójka – Suszony schab po mazursku

WYRÓŻNIENIE JURY Adriana Harhaj i Kamila Warcaba  -Rolada z kaczki w sosie śliwkowym

Zapraszamy do obejrzenia reportażu przygotowanego przez TV Morąg oraz zdjęć:

http://www.tvmorag.pl/1,1231-27.09.2013_wiadomosci_tv_morag.html

https://plus.google.com/u/0/photos/100848151320188080654/albums/5929314660558733345

 

 

  • Facebook
  • Twitter
  • NK
  • Wykop
  • Gadu-Gadu
  • Blogger
  • MySpace
  • RSS

Zobacz także

Zapraszamy na targi!!!

Zapraszamy na targi!!!

  Targi Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych Regionalia oraz Targi Agroturystyka 04-06 IV 2014 roku Targi Produktów

wtorek, 26 Listopad, 2013
Uzasadnienie wyboru najkorzystniejszej oferty

Uzasadnienie wyboru najkorzystniejszej oferty

Według zasady konkurencyjności dla postępowania  na wykonanie zadań w ramach projektu współpracy „Na SPACER – Na

poniedziałek, 18 Marzec, 2013

Ta strona wykorzystuje pliki cookies m.in. do celów statystycznych. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach swojej przeglądarki.

Zaakceptuj cookies Więcej informacji