Druga już edycja konkursu kulinarnego ” Smakowity produkt lokalny” nawiązujący do smaków Warmii i Mazur odbyła się 21 września 2013 r. w Miłakowskim Domu Kultury w Miłakowie. Uczestnicy mogli zaprezentować swoje kulinarne umiejętności w jednej z pięciu kategorii: Ciasta i desery, zupy, ryby, dania mączne, dania mięsne. Przy ocenie potraw brano pod uwagę następujące kryteria: smak, estetyka, regionalizm, dobór składników i oryginalność. Na zaproszenie Związku Stowarzyszeń ” Kraina Drwęcy i Pasłęki” już po raz drugi jury przewodniczyła telewizyjna gwiazda sztuki kulinarnej pan Karol Okrasa. W degustacji i ocenie dań brali również udział: Danuta Buta-laureatka konkursu kulinarnego „Regionalny festiwal potraw z ziemniaków” w Ostródzie, Dorota Kudlik-dyrektor Miłakowskiego Domu Kultury, Michał Wilczewski-z zawodu kucharz, właściciel restauracji w Miłakowie. Ocena potraw trwała blisko pięć godzin, przeplatana była wywiadami i występami artystycznymi. Na scenie zaśpiewał m. in. Zespół „MEJK” oraz zespół regionalny „Warmianki”. Swoimi występami zachwyciły nas również dzieci z przedszkola w Miłakowie oraz dzieci z zespołu „Kładka”. Karol Okrasa zwrócił szczególną uwagę na suszony domowym sposobem schab po mazursku i czerninę po warmińsku.Dużym zaskoczeniem dla przewodniczącego jury był tort malinowy przygotowany przez dzieci z przedszkola.
Po długiej i burzliwej naradzie jury zdecydowało przyznać następujące miejsca i wyróżnienia w poszczególnych kategoriach:
Ciasta i desery
I miejsce Kazimiera Kikul – Ciasto słonecznikowe
II miejsce Michał Betlej – Biszkopt z owocami leśnymi i śmietaną babci Eli
III miejsce – Sernik bezowy z rosą po mazursku
WYRÓŻNIENIE JURY Marzena Waszkiewicz – Sernik – Made in Mazury
Zupy
I miejsce Mariusz Sobiech -Czernina po warmińsku
II miejsce Lidia Marciniak – Zalewajka prababci Heleny
III miejsce Zespół folklorystyczny „Warmianki” z Miłakowa – Karmuszka
Ryby
I miejsce Karol Wiśniewski /Zespół Szkół Zawodowych im. Sandora Petofi w Ostródzie – Marynowany filet z sandacza podany z aromatycznymi gruszkami i jabłkami w miodzie i śliwowicy w towarzystwie duszonego bobu
Dania mączne
I miejsce Urszula Piłat – Pierogi ruskie mojej babci
Dania mięsne
I miejsce Anna Dobrosielska/Zespół Szkół Rolniczych im. W Witosa w Ostródzie – Fraszynki
II miejsce Marianna Anczarska-Mięsne pyzy z okrasą
III miejsce Ks. Mirosław Wnęk – Niespodzianka gospodarza
WYRÓŻNIENIE JURY Elżbieta Sójka – Suszony schab po mazursku
WYRÓŻNIENIE JURY Adriana Harhaj i Kamila Warcaba -Rolada z kaczki w sosie śliwkowym
Zapraszamy do obejrzenia reportażu przygotowanego przez TV Morąg oraz zdjęć:
http://www.tvmorag.pl/1,1231-27.09.2013_wiadomosci_tv_morag.html
https://plus.google.com/u/0/photos/100848151320188080654/albums/5929314660558733345
W związku z zamieszczeniem w dniu 11 sierpnia 2023 r. na stronie internetowej Stowarzyszenia Krainy Drwęcy i Pasłęki informacji o planowanej do realizacji operacji własnej LGD, informujemy, iż w terminie 30 dni od dnia zamieszczenia ww. informacji, tj. do dnia 11 września 2023 r. do …
W OGRODACH SPOŁECZNYCH PROJEKTU SEED Z GAL INTERIOR DO ALGARVE CENTRAL I STOWARZYSZENIEM IN LOCO (V DZIEŃ WIZYTY STUDYJNEJ W PORTUGALII) Wizytę studyjną w piątek, 19 maja, rozpoczęliśmy od zwiedzania Centrum Eksperymentów Rolniczych Tavira (CEAT) – wyjątkowej przestrzeni rolno-środowiskowej, położonej w samym sercu miasta Tavira. …
GAL TERRAS DO BAIXO GUADIANA – WSPÓŁPRACA TRANSGRANICZNA W DORZECZU RZEKI GUADIANA (IV DZIEŃ WIZYTY STUDYJNEJ W PORTUGALII) Kolejny dzień wizyty studyjnej w Portugalii, czwartek 18 maja, pokazał uczestnikom wyjazdu jak ważna jest współpraca, także ta ponad granicami państw. Lokalna Grupa Działania – GAL Terras …
Stowarzyszenie Kraina Drwęcy i Pasłęki w związku z realizacją projektu współpracy pn. „Widzę, więc wiem” (akronim „WWW”), prowadzi otwartą rekrutację na trzydniowe szkolenie z zakresu wykorzystania mediów społecznościowych w promocji organizacji i lokalnych inicjatyw. Szkolenie skierowane jest do kobiet – liderek życia społecznego obszaru EGO. …
Stowarzyszenie Kraina Drwęcy i Pasłęki
ul. Mazurska 30
14-105 Łukta
tel./fax: 89 647 57 45
kom.: 795 409 827, kom.: 728 426 896
e-mail: leader@frrl.org.pl
Biuro czynne: poniedziałek – piątek w godzinach 7.00 – 15.00
Kontakt