Wyszukaj na stronie
 Leader Fundacja Rozwoju Regionalnego Łukty

Podsumowanie konkursu kulinarnego „Smakowity produkt lokalny”

Strona główna » Aktualności » Podsumowanie konkursu kulinarnego „Smakowity produkt lokalny”
Podsumowanie konkursu kulinarnego „Smakowity produkt lokalny”

Druga już edycja konkursu kulinarnego ” Smakowity produkt lokalny” nawiązujący do smaków Warmii i Mazur odbyła się 21 września 2013 r. w Miłakowskim Domu Kultury w Miłakowie. Uczestnicy mogli zaprezentować swoje kulinarne umiejętności w jednej z pięciu kategorii: Ciasta i desery, zupy, ryby, dania mączne, dania mięsne. Przy ocenie potraw brano pod uwagę następujące kryteria: smak, estetyka, regionalizm, dobór składników i oryginalność. Na zaproszenie Związku Stowarzyszeń ” Kraina Drwęcy i Pasłęki” już po raz drugi jury przewodniczyła telewizyjna gwiazda sztuki kulinarnej pan Karol Okrasa. W degustacji i ocenie dań brali również udział: Danuta Buta-laureatka konkursu kulinarnego „Regionalny festiwal potraw z ziemniaków” w Ostródzie, Dorota Kudlik-dyrektor Miłakowskiego Domu Kultury, Michał  Wilczewski-z zawodu kucharz, właściciel restauracji w Miłakowie. Ocena potraw trwała blisko pięć godzin, przeplatana była wywiadami i występami artystycznymi. Na scenie zaśpiewał m. in. Zespół „MEJK” oraz zespół regionalny „Warmianki”. Swoimi występami zachwyciły nas również dzieci z przedszkola w Miłakowie oraz dzieci z zespołu „Kładka”. Karol Okrasa zwrócił szczególną uwagę na suszony domowym sposobem schab po mazursku i czerninę po warmińsku.Dużym zaskoczeniem dla przewodniczącego jury był tort malinowy przygotowany przez dzieci z przedszkola.

Po długiej i burzliwej naradzie jury zdecydowało przyznać następujące miejsca i wyróżnienia w poszczególnych kategoriach:

Ciasta i desery

I miejsce Kazimiera Kikul – Ciasto słonecznikowe

II miejsce Michał Betlej – Biszkopt z owocami leśnymi i śmietaną babci Eli

III miejsce – Sernik bezowy z rosą po mazursku

WYRÓŻNIENIE JURY Marzena Waszkiewicz – Sernik – Made in Mazury

Zupy

I miejsce Mariusz Sobiech -Czernina po warmińsku

II miejsce Lidia Marciniak – Zalewajka prababci Heleny

III miejsce Zespół folklorystyczny „Warmianki” z Miłakowa – Karmuszka

Ryby

I miejsce Karol Wiśniewski /Zespół Szkół Zawodowych im. Sandora Petofi w Ostródzie – Marynowany filet z sandacza podany z aromatycznymi gruszkami i jabłkami w miodzie i śliwowicy w towarzystwie duszonego bobu

Dania mączne

I miejsce Urszula Piłat – Pierogi ruskie mojej babci

Dania mięsne

I miejsce Anna Dobrosielska/Zespół Szkół Rolniczych im. W Witosa w Ostródzie – Fraszynki

II miejsce Marianna Anczarska-Mięsne pyzy z okrasą

III miejsce Ks. Mirosław Wnęk – Niespodzianka gospodarza

WYRÓŻNIENIE JURY Elżbieta Sójka – Suszony schab po mazursku

WYRÓŻNIENIE JURY Adriana Harhaj i Kamila Warcaba  -Rolada z kaczki w sosie śliwkowym

Zapraszamy do obejrzenia reportażu przygotowanego przez TV Morąg oraz zdjęć:

http://www.tvmorag.pl/1,1231-27.09.2013_wiadomosci_tv_morag.html

https://plus.google.com/u/0/photos/100848151320188080654/albums/5929314660558733345

 

 


Zobacz również
Wątki z tej kategorii

Skontaktuj się z nami

Potrzebujesz pomocy? Jesteśmy do Twojej dyspozycji

Stowarzyszenie Kraina Drwęcy i Pasłęki
ul. Mazurska 30
14-105 Łukta

tel./fax: 89 647 57 45
kom.: 795 409 827, kom.: 728 426 896
e-mail: leader@frrl.org.pl

Biuro czynne: poniedziałek – piątek w godzinach 7.00 – 15.00

Kontakt
Gminy w LGD
Zapoznaj się z gminami w naszym stowarzyszeniu
Eyropejski Fundusz Rolny
Wyjście
Przewiń na górę